Türjei Sportöltöző energetikai felújítása

 

MFF kedvezményezetti infóblokk keretes 1

 

A projekt címe: Türjei Sportöltöző energetikai felújítása

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00024

Kedvezményezett neve: Türje Község Önkormányzata

A szerződött támogatási összeg: 41 259 200 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt fizikai befejezésének tényleges időpontja: 2023.09.30.

Projekt fő helyszíne: 8796 Türje Petőfi tér 2. 174 hrsz.

A projektről

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez.

Átfogó cél az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, amelyen belül alcélként jelenik meg:

  • többségi önkormányzati tulajdonban lévő épületek energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, amennyiben az egyes beruházások a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják;
  • a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata, mivel az elmarad az EU átlagtól, ugyanakkor Magyarország ilyen jellegű potenciálja több területen is kimagasló. Ezért további cél a projekt keretein belül a megújuló energiaforrások elérhetőbbé tétele, használatának ösztönzése, népszerűsítése.

Részletes tájékoztató

Türje Község Önkormányzata a sportfejlesztési koncepciójával összhangban fontosnak tartja a helyi sportélet fejlesztését, az ehhez szükséges infrastrukturális háttér biztosítását. A Türje Sporttelep u. 2. szám alatti sportöltöző és kiszolgáló épület 1950-ben épült elsősorban helyi sport tevékenységgel kapcsolatos kiszolgáló épületként, sportöltözőként működik azonban a szabadtéri rendezvények alkalmával a közösségi kulturális programok megtartását is segíti. Az épületen nagyobb felújítás nem valósult meg az építés óta, a szükséges karbantartási munkálatok elvégzése történt meg az évek alatt. Jelen fejlesztés a meglévő épület energetikai felújítására vonatkozik, alapterület bővítést nem tartalmaz.

Célunk az önkormányzati intézmény hatékonyabb energiafelhasználása és a megújuló energiafelhasználás növelése.  Hosszú távú célunk a felújított épülettel költséghatékony és fenntartható üzemeltetési feltételek biztosítása. A célokat a 117,15 nm alapterületű sportöltöző energetikai korszerűsítésével kívánjuk elérni.

Vállalt indikátor értékek:

Becsült üvegházhatású gáz kibocsátás: 13,79 tonna CO2 egyenérték/év.

Jobb energiahatékonyságú középületek: 117,15 nm.

Eredmények – kor elvárásainak megfelelő korszerű energetikai mutatókkal rendelkező épület, javul a helyi közszolgáltatások színvonala, a megújuló energiaforrások alkalmazásával az épület fenntartási költségei csökkennek, segíti a szemléletformálást. A fejlesztés hozzájárul a településen található középületek megjelenéséből, infrastrukturális eltérésekből adódó jelentős különbségek csökkentéséhez, az egységes településkép kialakításához. Hozzájárul az esélyegyenlőség biztosításához.

Kategória: